14 september 2021

Luchtkwaliteit: 3 manieren om gezond te ademen

Wist je trouwens dat luchtkwaliteit  al een 'ding' was, nog voor Covid-19 op de proppen kwam? Het koninklijk besluit van 2 mei 2019 stelt de werkgever aan als verantwoordelijke van de binnenlucht op de werkplaats. En nee, het raam openzetten is niet genoeg.

Vandaag staan we echter met beide voeten in twee kampen: het ene is het corona kamp, met CO2 meters, propere filters, ventilatie enzovoort. Het andere kamp houdt zich bezig met de effectieve kwaliteit van onze lucht en focust zich niet alleen op het buiten zetten van slechte organismen.

Uiteraard streven beide kampen hetzelfde doel na: gezonde lucht, liefst zonder Covid deeltjes, waar we niet ziek van worden. Studies wijzen namelijk uit dat er meer allergieën, meer verhoudheden enz, voorkomen op plaatsen waar niet wordt ingezet op luchtkwaliteit.

Na al dat desinfecteren is het echter ook tijd om weer wat gezonde organismen binnen te halen. Want niet alle organismen of bacteriën in onze lucht zijn per se bad guys. Denk maar eens aan de gezonde bacteriën voor je darmflora in verschillende yoghurts of probiotica. Die eten en drinken we zelfs, dus waarom zou de lucht die je inademt anders moeten zijn.

Laten we eerst eens kijken naar 3 manieren om je luchtkwaliteit in topvorm te houden:

  • Upgrade je ventilatie systeem

Een goed ventilatiesysteem is zowel in nieuwbouwhuizen als in kantoorgebouwen, niet meer weg te denken. Daarom is het van groot belang om dit systeem goed te onderhouden en regelmatig de filters te vervangen. Kies ook niet zo maar de eerste de beste filters. Een correcte plaatsing van deze filters is ook erg belangrijk.

  • Hou je tapijt proper

Het lijkt misschien tegenstrijdig, maar tapijt kan helpen in het verbeteren van de luchtkwaliteit. ALS deze goed onderhouden wordt. 

Doordat tapijt allergenen en stofdeeltjes vasthoudt, dient het eigenlijk ook als een soort filter. Daarom moet ook deze filter goed gereinigd worden. Tapijt kan stofdeeltjes voor lange tijd vasthouden, maar verliest zijn filterende functie als de filter verzadigd geraakt. Denk maar aan de pluizenfilter van je droogkast. 

Niet zomaar elke vorm van tapijtreiniging is ok, bij een te natte procedure kunnen er schimmels en bacteriën gevormd worden onder het tapijt. Clean|Link gebruikt machines die genoeg water terug opzuigen uit het tapijt om dit te voorkomen. Daarenboven gebruiken we ook nog eens probiotische reinigingsmiddelen zodat goed organismen zich kunnen verspreiden in het tapijt én kunnen bijdragen aan de luchtkwaliteit.

  • Gebruik 'gezonde' reinigingsmiddelen

Agressieve schoonmaakproducten of zelfs middelen waar mee gewerkt wordt, zoals lijmen of verf, kunnen een negatieve invloed hebben op de luchtkwaliteit.

Daarom is het belangrijk om met non-invasieve reinigingsmiddelen te werken die op een 'vriendelijke' manier je omgeving proper houden.

Na al het desinfecteren van het afgelopen jaar, kan je ook de binnenlucht een handje helpen. Je kan letterlijk goede organismen de lucht in zwieren! De probiotische middelen waar Clean|Link mee werkt, bestaan namelijk niet alleen voor een gezond tapijt. We gebruiken ook een product dat kan verneveld worden. De microdeeltjes zijn zodanig klein dat ze bijna onmiddellijk opdrogen, maar worden wel efficiënt verspreid, zodat ze al hun goede kameraden op pad sturen om de binnenlucht gezond te houden.

Interesse in die efficiënte, snelle en groene manier om je luchtkwaliteit een duwtje in de rug te geven? Geef ons dan een seintje!

Luchtkwaliteit: 3 manieren om gezond te ademen

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x